Wat is liefde wel en wat is liefde niet?

Liefde. Van alle mysteries die ons laten verbijsteren, kan liefde het meest fascinerend zijn. 

Op Aarde hebben we verheven liefde voor kunst en zang en op andere momenten gebruiken we het woord ‘liefde’ op zo’n slordige manier dat het alles en tegelijk helemaal niets betekent.

Maar wat is Liefde, echt?

En wat heeft het te maken met een stressvrij leven? Alles! Het merendeel van de kwesties die ik dagelijks tegenkom in mijn werk als coach en therapeut kan worden teruggebracht tot het boven besprokene.

Cliënten vragen me regelmatig:
“Hoe kan ik meer van mijzelf houden?”
“Hoe kan ik meer liefdevolle momenten in mijn relatie creëren? ”
“Hoe kan ik mijn hart genezen na de deze mislukte relatie?”
“Waarom lukt het mij steeds niet om een fijne partner te vinden?”
“Ben ik ok met mijn problemen rondom intimiteit of ben ik verslaafd aan liefde? ”

De zoektocht naar liefde

De zoektocht naar liefde resulteert vaak in eenzaamheid, angst, depressie, een laag gevoel van eigenwaarde, fysieke en emotionele nood van alle soorten.

Wat ik je kan vertellen is dat de liefde echt is. Het leeft. Ik wist het als kind van 4 jaar oud en ik weet het nu weer. Voor een goed begrip van wat echte liefde is wil ik eerst schrijven wat is liefde niet is.

Wat liefde niet is

Om de duidelijkheid te hebben, liefde is geen mede-afhankelijkheid, sex- of romantiek verslaving. Dit zijn illusies, gevormd vanuit onze pijn, trauma’s, angst. Die ontstaat vanuit de opvulling van onze eenzaamheid en de afleidingsmanoeuvre van ons afwijzingsmechanisme van onszelf. Evenmin is de liefde slechts een gevoel, gedrag, denken of biochemische reactie.

Het is geen rol. Het is geen doelgericht proces, het kan niet worden behaald, geleerd of gedaan. Het is niet afhankelijk van een object en is niet beperkt. En liefde is ook niet hetzelfde als een relatie. Maar bijna elke relatieprobleem is een ‘liefdesstoornis-probleem’. Niet doordat liefde een probleem is, maar omdat liefde verloren, ontkend, verdraaid, vervormd of verraden is.

Liefde is er

Liefde is een woord dat we een enorm gepassioneerd leven aan hebben gegeven. Het is een brandende kracht die in ons, om ons heen, boven ons en onder ons aanwezig is.

In werkelijkheid, zijn we al van nature in liefde en we zouden kunnen weten dat we geen object van liefde zijn. Liefde is overal! Liefde is de thuisbasis.

Sommigen zeggen dat liefde het Universum is. Sommigen noemen het God. Wetenschap is nu bezig om te bevestigen dat wat de mystici en de dichters ons al die tijd verteld hebben.

Liefde is een hartslag van het Universum, een resonantie die we kunnen meten, het is een energie en er is geen einde aan liefde.

Liefde is gratis en is beschikbaar voor alles en iedereen. Het maakt liefde niet uit hoe je er uitziet, wat je gelooft, of je een relatie hebt, of dat je single bent. Het kan haar niet schelen of je een prins of een bedelaar bent, zondaar of een heilige.

Wij zijn geschapen en bedoeld om in dienst te staan van liefde. En als je het kunt zien, al het menselijk lijden is het gevolg van ontkenning of weerstand geweest voor deze verantwoordelijkheid, onze verantwoordelijkheid aan ons eigen leven zelf.

En zoals de Perzische mysticus Shabistari zei:  “Vanuit de Liefde is alles wat bestaat verschenen,  door de Liefde verschijnt alles wat niet bestaat als bestaande.”